20 december 2021

Toekomstvisie Utrechtse Heuvelrug 2040

Op 13 juli 2020 heeft de gemeenteraad besloten een toekomstvisie Utrechtse Heuvelrug 2040 op te stellen. Allereerst door een gemeente brede participatie en vervolgens in de 2e fase per dorp een participatie ronde te doen. 28 januari is de peilnota toekomstvisie vastgesteld waarin een aantal grote lijnen en tussenstand na deze participatie is weergegeven. In december 2021 is in de gemeenteraad de definitieve toekomstsvisie vastgesteld.
De participatie startte met een mooie bijeenkomst in Driebergen. Toen nog fysiek, daarna helaas over op online participatie. Gezien de omstandigheden hebben we complimenten aan het college gegeven voor deze goed opgezette online participatie.
Eerder is gesproken over het proces om te komen tot een toekomstvisie, wij hadden het anders gedaan (eerst meerdere scenario's opstellen en dan kiezen) en er meer van verwacht. Er staat veel in de toekomstvisie wat we herkennen, veel mooie punten en ideeën waar we het mee eens zijn. Feiten en cijfers op het gebied van demografie, economie, recreatie etc. ontbreken echter. De toekomstvisie bevat geen kwantitatieve doelstellingen en de echte keuzes zijn daardoor niet altijd gemaakt. Als je alles doet van de visie heb je inderdaad zoals de VVD al zei een veel grotere gemeente UH nodig.
Bepaalde onderdelen van de peilnota en wat eerder is besloten in de hoofdlijnen notitie omgevingswet komen ook niet terug in de toekomstvisie
Daarnaast: de rol van de gemeente zelf komt ook beperkt aan de orde in de toekomstvisie. In de zin van wat is in 2040 nog de rol van een gemeente.
Verder mist een uitgewerkte visie op bedrijven en werkgelegenheid: welke soorten bedrijven, bedrijvigheid, wat is daarvoor nodig, wat doet dat voor de werkgelegenheid zodat we ook goed in beeld krijgen wat de benodigde ruimte is voor bedrijventerreinen, kantoren en huisvesting bedrijven.
We zijn het niet eens met wat geschreven is over zonnevelden en steunen het voorstel van het CDA om deze passage en de passage over windmolens te schrappen.
Een bekend lied van Jacqueline van der Waals luidt: "Wat de toekomst brenge moge, mij geleidt des Heeren hand (...)" In dat lied wordt treffend gezegd dat we bij alle plannen die we maken voor de toekomst niet kunnen zonder de leiding van de Heere God. Wat de SGP betreft nemen we Gods goede geboden daarom ook als uitgangspunt voor het maatschappelijk leven, denk hierbij naast het omzien naar de naasten aan bijv. het bevorderen van trouw zijn aan elkaar en handhaven van de zondagsrust. Dit zien we in deze toekomstvisie helaas niet echt terug.
Bij het vaststellen van de toekomstvisie kom je steeds in de discussie wat is een toekomstvisie en wat verwacht je daarin. Die discussie kan je blijven voeren, maar dat gaan we nu niet doen. Dit is het product wat het gevolg is van de gekozen aanpak. Ondanks de genoemde punten van kritiek steunen we daarom het voorstel toekomstvisie omdat er geen zaken in staan waar we pertinent mee oneens zijn of een radicale andere richting willen. En we zien dit niet als eindproduct maar als input voor omgevingsvisie. Dit is een verplichte visie op de fysieke leefomgeving die de raad in 2022 vast gaat stellen. Bij de omgevingsvisie spreken we hier ongetwijfeld weer verder over door wat betreft een meer gebiedsgerichte uitwerking van de toekomstvisie.