30 november 2022

SGP tegen belastingverhogingen

Begroting en uitvoeringsprogramma
De begroting 2023 was dit keer uit 2 delen opgebouwd: de beleidsarme begroting met de dingen die altijd al doen en een uitvoeringsprogramma. In dit uitvoeringsprogramma staat hoeveel geld naar welke doelen van het raadsbrede programma gaat en wat we daarvoor gaan doen. Deze ambities en extra uitgaven gingen voor sommige partijen niet ver genoeg. Zij willen de belastingen verhogen om nog meer uit te kunnen geven.

Motto: groen en duurzaam doen
Groen en duurzaam doen is het motto voor de komende jaren. Gewoon doen dat spreekt ons aan. Als we het uitvoeringsprogramma bekijken vinden wij hierin in grote lijnen een goede en herkenbare vertaling van het raadsprogramma terug. De prioriteiten die in het raadsprogramma benoemd zijn keren ook terug als prioriteit in het uitvoeringsprogramma. Extra inzet op wonen, een nette en groene leefomgeving en verduurzaming door isolatie en zon op dak spreken ons aan. Positief is ook om in de begroting en uitvoeringsprogramma te lezen is dat we meer naar buiten gaan treden als gemeentelijke organisatie.

De extra ambities kosten veel geld en we moeten financieel scherp aan de wind blijven zeilen. De focus mag wel wat meer liggen op daadwerkelijk gewoon dingen doen. .

Duurzaamheid
Wat betreft duurzaamheid willen we fors inzetten op isolatie en zon op dak. Geen CO2 compensatie door bomenplant maar daadwerkelijk mensen helpen te verduurzamen en zo de energiekosten te besparen. De gemeente heeft wat ons betreft een terughoudende rol waar het de energiearmoede qua inkomstenpolitiek betreft, maar de gemeente kan wel inwoners helpen de lasten laag te houden door vaart te maken met verduurzaming van woningen.

Verkeer en vervoer
We zien daarnaast dat weinig extra middelen voor uitvoering van het op te stellen verkeersplan begroot zijn. Hier willen we extra budget voor vrijmaken. Mobiliteit is ook een prioriteit in het raadsbrede programma en komt er qua budget wat verschillend vanaf t.o.v. bijv. groen gaan we doen en duurzaamheid.

Wonen
Op het gebied van wonen zijn we blij met extra capaciteit en inzet op het versnellen van procedures. Daar is wat ons betreft nog veel winst te behalen. We verwachten dan ook snel concrete voorstellen, of dat nu tiny, flex of vast is. Bijv. voor locaties buiten de rode contour waar de raad om een uitspraak gevraagd zal worden conform het raadsprogramma.

Belastingen
Wat betreft belastingen willen we nu er financiële ruimte is eindelijk definitief de hondenbelasting afschaffen. We willen extra inkomsten verkrijgen door de kostendekkendheid voor markten en bouwleges te vergroten. We willen geen verhogingen in 2023 voor toeristen en forensenbelastingen of ondernemers nu extra lasten opleggen met een verhoging van de OZB voor niet-woningen.

Sociaal domein
Helaas was het sociale domein voor sommige partijen geen prioriteit in het raadsprogramma en draait alles om groen en duurzaam. De SGP wil ook het sociale welzijn van inwoners de aandacht geven die nodig is. Eenzaam in je energie neutrale groene woonwijk zitten heeft niemand wat aan. Wij rekenen er op dat er concrete voorstellen worden gedaan in het uitvoeringsprogramma samen leven samen doen om het sociale welzijn van inwoners te vergroten. 40% van de begroting wordt besteed aan sociaal domein en de aandacht daarvoor in begroting en uitvoeringsprogramma vinden wij echt te weinig.

Financiële discipline
Tot slot vroegen we aandacht voor begrotingsdiscipline door consequent te begroten, geen opeenstapeling van stelposten en spaarpotten en we willen de verantwoording van de extra lasten van het uitvoeringsprogramma scherp blijven volgen. Hiervoor dienden we een motie consequent begroten en verantwoorden in.

Amendement belastingverhogingen
De bespreking van het uitvoeringsprogramma gaf veel discussie omdat sommmige partijen verder wil gaan dan anderen en deze ambities willen financieren door belastingverhoging.  Uiteindelijk ontstond na veel overleg een amendement extra inkomsten van BVHLokaal, Open, D66 en CU waarin het volgende staat:

 

  • erhoging van de toeristenbelasting € 316.000,- per jaar
  • Verhoging  forensenbelasting € 112.000,- per jaar
  • Verhoging van de OZB niet-woningen voor eigenaren € 805.000.
  • Extra uitgave mobiliteit € 120.000,-
  • Extra uitgave versnellen woningbouwopgave € 120.000,-
  • Extra uitgave duurzaamheid € 252.000,-
  • Extra uitgave speelplaatsen € 35.000,-,
  • Extra uitgave groen onderhoud € 250.000,- 
  • Toevoeging aan algemene reserve € 381.000,-

De SGP heeft zich hier duidelijk tegen verzet. Wij willen, zeker nu in deze voor ondernemers spannende en dure tijd, geen belastingverhogingen in 2023. Op termijn staan we open voor een discussie over de hoogte van toeristenbelasting. Een verhoging van de OZB voor niet-woningen, waarvan de lasten ook voor een groot deel bij onze ondernemers terecht komen, steunen wij absoluut niet, omdat er teveel ondernemers zijn waarbij dit opnieuw een financiële uitgave is die men weer op moet gaan vangen wat voor sommige moeilijk of bijna niet meer gaat. Helaas werd dit amendement wel aangenomen. Wat wel positief is dat de suggestie is opgevolgd om de extra uitgaven conform de 4 prioriteiten van het raadsbrede akkoord te verdelen (wonen duurzaamheid, groen, verkeer) en niet volledig aan te wenden aan bijv. alleen groen.

Versterken centra en ondersteuning ondernemers
Met VVD, D66 en CDA hebben we een amendement versterken centrumfuncties aangenomen waardoor er een externe centrummanager komt die zich gaat richten op versterken van het centrum en de ondernemers gaat ondersteunen. Dit voorstel is aangenomen.

Bouwen ook buiten de rode contour
In een amendement rode contouren hebben we conform het raadsbrede akkoord de afspraak over rode contouren ook in het uitvoeringsprogramma opgenomen. Waardoor plannen voor ontwikkeling buiten de rode contour door het college ter beoordeling worden voorgelegd aan de raad. En dus niet meer standaard worden tegengehouden.

Hondenbelasting
Ook is door ons een amendement afschaffing hondenbelasting ingediend met PvdD en D66, maar deze heeft het niet gehaald. Wij vinden namelijk vrij onlogisch en onrechtvaardig dat je de hondenbezitters extra belast, je kan deze inkomsten ook vanuit de algemene inkomsten binnenhalen. Daarmee bespaar je ook nog eens op de administratiekosten om belastingen te innen, waardoor het uiteindelijk voor de burger goedkoper en rechtvaardiger wordt. Dit voorstel haalde geen meerderheid, alleen de indieners steunde het, ondanks dat sommige andere partijen zich altijd uistpraken tegen de hondenbelasting.

Stemverklaring
De SGP heeft de beleidarme begroting gesteund. Maar hebben het door het amendement belastingverhogingen gewijzigde uivoeringsprogramma niet gesteund. Wij zijn nadrukkelijk tegen een te ambitieus programma. We staan voor een financieel degelijk overheid die zich richt op kerntaken, zoals je dat op basis van het verkiezingpsprogramma van ons mag verwachten. De tegenstem is een fors statement en signaal dat dit voor ons echt te ver gaat.

Tot slot
Tot slot citeren we nog het slot van de stemverklaring die Gijsbert Doornenbal gaf: hoe hoog de gemoederen ook op kunnen lopen in het debat, hoe onzeker de tijden ook zijn, hoe hoog de nood of zorgen bij inwoners en ondernemers in deze tijd ook kunnen zijn, een ding staat vast: God regeert en wie vertrouwt op God komt nooit beschaamd uit! Dat geeft vertrouwen voor de toekomst en houvast om koers te houden.