13 juli 2023

Samen leven samen doen

Samen leven samen doenIn de Uitvoeringsagenda Samen Leven, Samen Doen staat wat de gemeente de komende jaren gaat doen in het sociaal domein, dus op het gebied van zorg en samen leven. Ada Jansen bracht bij de bespreking namens de SGP het volgende naar voren:

Een oordeel geven over een dergelijk voorstel valt mijn fractie niet geheel makkelijk. Voorafgaand 2 opmerkingen:

  1. Ten eerste is het voorstel een uitvoering van de reeds gemaakte afspraken in het uitvoeringsprogramma, wij zeggen dan uitvoering = College of de partner die dit namens het College uitvoert, in dit geval St. Sociaal Dorpsteam. Op de stoel van het College willen we dan ook zeker niet gaan zitten.
  2. Ten tweede is het voorstel min of meer toch beleidsarm, het is een uitvoering van het beleid dat al in 2020 door de Raad is vastgesteld. Eigenlijk wordt de vorm van uitvoeren nu anders verwoordt. Toch zou het iets te makkelijk zijn om hiermee het oordeel af te ronden en hebben we gemeend toch iets dieper op de materie in te gaan.

Dynamisch terrein
Het Sociaal Domein is een bijzonder dynamisch terrein en er gebeurt daar nogal wat. Het ene nieuwsbericht buitelt over het andere en je hebt de ene verbazing nog niet verwerkt of er volgt een nieuwe. Het is nu niet het moment om daarvan een opsomming te doen, want waar te beginnen en waar te eindigen. Haagse vraagstukken liggen niet op het bord van de gemeente, maar de ongewenste gevolgen merkt de gemeente en met name de St. Sociaal Dorpsteam wel.

Druk
We constateren daarmee ook meteen een aangelegen punt: kan de St. Sociaal Dorpsteam en alle ketenpartners het allemaal nog wel behappen? Ik zeg dit omdat in het Raadsvoorstel ook een pijnlijke constatering staat:

Voor veel van de in de uitvoeringsagenda genoemde acties en inspanningen geldt dat er voldoende capaciteit moet zijn om deze uit te voeren. Dit is een risico aangezien er tekorten zijn op de huidige arbeidsmarkt die mogelijk ook deze uitvoeringsagenda raken. Ook is er gezien de leeftijdsopbouw van inwoners een tekort te verwachten aan beschikbare vrijwilligers. Dit kan effecten hebben op de genoemde acties. Om dit risico te verminderen wordt de komende jaren extra ingezet op vrijwilligerswerk door vrijwilligersorganisaties te helpen bij het aantrekkelijk maken van hun organisatie. Ook is het mogelijk om bepaalde acties en inspanningen te temporiseren in tijd of te zoeken naar andere samenwerkingspartners.

Is de conclusie dat we nu als gemeente de vrijwilligers extra belasten met taken die door de overheid gedaan moeten worden?. Ik leg deze interpretatie toch even bij u in de week. Laten we ons als gemeente daarom beperken tot de kerntaken en niet allerlei pilots op onze nek nemen.

Monitoren effecten
Nog een opmerking uit het raadsvoorstel trof ons: de adviesraad sociaal domein heeft het belang benadrukt van het monitoren van de effecten van de acties uit de uitvoeringsagenda, deze aanbeveling van de adviesraad scoiaal domein onderschrijven we van harte en roepen het college op om ook de gemeenteraad in die monitoring mee te nemen. 

Pilot praktijkondersteuner huisarts (POH)
En dan de uitvoeringsagenda zelf. Allereerst complimenten voor de makers en de opmakers. Het ziet er prachtig uit en het is goed leesbaar. Ook de toelichting hebben we als waardevol ervaren. Zijn er zaken benoembaar die aandacht van ons als fractie verdienen, zeker wel. Gaan we nu op elke slak zout leggen? Zeker niet. Een onderdeel wat ons bezig houdt is de pilot POH jeugd en basishulp, raadsvoorstel 2021-345. Deze pilot zal in september 2023 geëvalueerd worden. Over die pilot was onze fractie al nooit zo enthousiast, daarom zijn wij benieuwd naar die evaluatie en zullen daar dan te zijner tijd inhoudelijk op reageren.

Onafhankelijkheid
Wij roepen het College en de Raad op om goed alert te blijven op de onafhankelijke advisering van de inwoners. De St. Sociaal Dorpsteam doet naast de advisering over de wenselijk zorg ook aan zorgbemiddeling en levert zelf zorg. Die onafhankelijkheid wringt wat ons betreft wat. Hoe gaat de Stichting en het College deze onafhankelijkheid waarborgen in zowel ontwikkeling als uitvoering en waar gaat de Raad op sturen. Onze fractie weet dat niet goed en wil daar graag eens in een raadsinformatieavond over doorpraten. Wij zullen daartoe een agenderingsvoorstel indienen bij de agendacommissie.

Boemerangbeleid
Sinds mijn entree vorig jaar heb ik wel eens een boekentip gegeven, dat wil ik nu ook weer doen. Ik wijs het College en de Raad graag op deze website en handelseditie van Sharon Stellaard: https://www.sharonstellaard.nl/ Boemerangbeleid! Alleen de titel al is een goede reden om eens de diepte in te steken. Nee, ik heb het ook nog niet uit, het is geen lichte kost. Sharon Stellaard heeft enorm inzichtelijk gemaakt dat de hervorming van de jeugdzorg continue een herhaling is van zetten en dat al sinds 1976….. Wetenschap doet er toe, ook in de Jeugdzorg.

Vis en graten
Ondanks de prikkelende opmerkingen in dit oordeel zullen wij met het voorstel instemmen, want we nuttigen de vis en de graten laten we liggen. Gelukkig is er meer vis dan graten.

Waardig ouder worden
Er staan mooie toelichtingen in het raadsvoorstel, daarvan pak ik er nog één: waardig ouder worden mogelijk maken; dat willen wij graag als fractie onderstrepen. Er komen ook in de media veel schrijnende verhalen over ouderen waar geen zorg voor is en die letterlijk en figuurlijk in de kou staan, om het met een bijbels term te zeggen: laat het onder u niet gevonden worden. Ouderen zijn geen dorhout, steigerhout of welke nare term dan ook. Ouderen zijn ook waardige deelnemers van de samenleving en verdienen ons respect.

Tot slot
Wij roepen het College en daarmee ook de St. Sociaal Dorpsteam op om bij de uitvoering barmhartig en ruimhartig te zijn waar dat kan en maatwerk te leveren waar dat moet en laten we de administratieve last zo klein mogelijk te houden. Mijn fractie wenst u bij de uitvoering veel wijsheid toe.