1 juni 2023

Omgevingsvisie: dit vinden wij belangrijk

 

Vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe omgevingswet in werking. Alle gemeenten moeten voor die tijd de omgevingsvisie gereed hebben. Daarin staat de visie van de op alles wat plaatsheeft in de fysieke leefomgeving. Utrechtse Heuvelrug heeft na een proces van ruim 4 jaar met veel gesprekken met inwoners de omgevingsvisie 2040 deze maand vastgesteld.

De omgevingsvisie geeft een goed beeld van onze gemeente, is herkenbaar en aansluitend bij wat we waardevol vinden. Geeft een gevoel van trots om in deze gemeente te mogen en, dat moet ik er bij zeggen, kúnnen wonen. 

Positief is dat in de geest van de omgevingswet we minder vanuit regels willen denken: ja, mits in plaats van nee tenzij. Een mooi voorbeeld is het voornemen regels over ruimtelijke kwaliteit (welstand) te versoepelen. Dat versnelt woningbouwplannen door minder tijdrovende discussies over de kleur of vorm van de gevel. Onderstaand per thema onze inbreng en de keuzes die de SGP maakt.

Landbouw en natuur 
De SGP wil niet aanpassingen doen vanwege klimaatveranderingen (bijv. water sneller kunnen afvoeren) zonder direct iedere grasspriet tot natuur te maken. Waarbij we duidelijke per gebied kiezen wat we willen: Gelderse Vallei primair als landbouwgebied met een grotere concentratie van boerenbedrijven, de Utrechtse Heuvelrug en natura 2000 als natuurgebieden en de gebieden daar tussen een vorm van extensief agrarisch beheer (Kromme Rijnstreek en de Noordelijke flank). Zodat boeren rondom natura 2000 gebieden die willen blijven kunnen verplaatsen van elders naar de Gelderse vallei.

Energie / duurzaamheid 
De SGP heeft een voorstel ingediend voor het hanteren van een zonneladder zodat er geen zonnevelden op landbouwgrond meer komen, als niet eerst zon op daken en op andere restgronden worden benut. Helaas blijft de meerderheid van de raad ziende blind en horende doof en wil nog steeds zonnevelden op landbouwgrond.
Onze gemeente kan deze opgave niet 100% invullen met bestaande technieken. Dus willen we een uitruil in provincie dat wij voor andere zaken zoals natuur en recreatie meer bijdragen (nationaal park Utrechtse Heuvelrug) en aan de energieopgave in onze windarme natuurlijke omgeving minder bijdragen.

Economie 
We hebben een voorstel ingediend voor meer toekomstbestendige economie, waarin we ons beleid inzetten voor banen van de toekomst. Voor compactere winkelstraten – maar wel ruimte voor bedrijven op bedrijventerreinen – dat betekent uitbreiding in Maarsbergen ook langs de N225 in Driebergen/Doorn/Leersum/Amerongen onderzoeken waar we ruimte kunnen bieden.  

 

Wonen
We willen minder vergrijzenmeer evenwichte bevolkingsopbouw. Daarom terughoudend ten aanzien van nieuw vestiging van zorginstellingen. We hebben een voorstel aangenomen gekregen die beter aangeeft wat we onder vitaliteit verstaan om vergrijzing tegen te gaan.
De schaarse ruimte dwingt ons om te verdichten (lege plekken in het dorp opvullen) en meer de hoogte in te bouwen, ons voorstel daarvoor is aangenomen. Ook willen we slim de kernrandzone, de rafelranden rondom de dorpen benutten. Er zijn plannen voor woningbouw tot 2032, we willen snel beginnen met plannen voor na 2032 – vooruitkijken! Bij Maarsbergen en Overberg willen we plekken voor uitbreiding buiten de huidige dorpsgrenzen bekijken en benutten. De meerderheid steunde het CDA amendement om in 2024 plekken buiten de rode contour te bekijken, wat ons betreft moet dat in geval in Maarsbergen en Overberg.

Verkeer
We willen het kruispunt Doorn aanpakken desnoods fietsers er niet meer op.  Dan pas nadenken over extra ontsluiting A12 in Maarn richting Arnhem. Doorstroming N225 blijf onze aandacht vragen. Steunen de omgevingsvisie met ambities voor mogelijkheden voor fietsers en OV. Maar hebben de wijzigingsvoorstellen van de andere partijen om dé nr 1 fietsgemeente te worden en andere torenhoge onrealistische ambities niet gesteund.

Vervolg na omgevingsvisie
Door een amendement van de SGP blijft de raad ook bij het vervolg betrokken. De visie zal nu uitgewerkt worden in concrete uitvoeringsprogramma’s. Die worden dan opnieuw met de raad besproken en dan zal e.e.a. concreet moeten worden. 

Alle wijzigingsvoorstellen en ons standpunt
We hebben een overzicht gemaakt van alle wijzigingsvoorstellen en ons standpunt en de stemming per voorstel.  

Overzicht stemmingen omgevingsvisie