20 januari 2022
Concept omgevingsvisie ter inzage
In 2022 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Deze wet vervangt veel huidige wetgeving en regels voor de fysieke leefomgeving. Een onderdeel hiervan is de omgevingsvisie. Dit is de visie van de gemeente op de fysieke leefomgeving tot en met 2040. De visie gaat in op wonen, verkeer, bedrijven en kantoren, natuur en landbouw, klimaat en recreatie en toerisme. De raad besprak de concept-Omgevingsvisie. Deze is door het college opgesteld na een intensief traject met inwoners samen. Na goedkeuring wordt deze gedurende zes weken ter inzage te leggen. Tijdens deze periode kunnen inwoners een reactie indienen. Daarna zal de gemeenteraad definitief beslissen.
Inbreng oordeelsvorming
Onderstaand de kern van onze inbreng in de oordeelsvorming waar we ook een aantal discussiepunten naar voren brachten.
Als je de omgevingsvisie leest wordt je toch weer trots, want je leest een herkenbaar profiel van onze gemeente. Dit prachtige gebied wat beschreven wordt is toch maar mooi ff onze gemeente, je hoeft alleen maar naar buiten te stappen om er meer van te zien. Daar doe je het voor, deze mooie leefomgeving wil je behouden en versterken.
De omgevingsvisie heeft een aantal mooie punten in zich.
- Bijv.om in het buitengebied ook meer kleinschalige bouweenheden mogelijk te maken waar nu alleen 1 of 2 grote villa’s kunnen.
- Positief ook dat op het gebied van welstand we de regels in sommige gebieden willen verminderen.
Nog niet alles in de omgevingsvisie is concreet, wij zien een belangrijke rol van de raad straks ook de uitwerking in programma’s van de omgevingswet. Vraag aan het college is om bij de definitieve omgevingsvisie ook een tijdsplanning voor de programma’s aan te geven zodat duidelijk wordt op welke onderdelen een programma verwacht kan worden en het nog concreter moet worden. Houd dan ook een nul meting voor de stand van zaken bij indicatoren.
Groei is geen gegeven, maar ook gevolg beleidskeuzes! Hoe moeten we in dit verband de zin over inwonersgroei beoordelen: de verwachting is dat dit aantal gestaag toeneemt tot zo’n 54.000 in 2050. (pag. 16-17) Hoe duiden anderen dit?
Gezien de schaarse ruimte, de vele ruimteclaims en de hoge ambities voortvloeiend uit deze ambitie is de SGP van mening dat onze visie best mag zijn dat het inwonersaantal op peil blijft en de samenstelling van de bevolking evenwichtig is, maar niet noodzakelijkerwijs zijn wij voor groei. Immers, die groei kan je beter realiseren in krimpregio’s.
Nu zal economische groei wellicht nodig zijn om werkgelegenheid te behouden, maar ook dan is het niet noodzakelijk nodig dat die mensen hier ook komen wonen. Dus kan je beter investeren in een goede, innovatie, toekomstbestendige, hoogfrequente OV verbinding.
Wat de SGP betreft zetten we ook meer in op het beperken van de vraag bij bijv. woningbouw en energie.
Landbouw en natuur
Een grote uitdaging voor de toekomst is: hoe leg je de verbinding tussen landbouw en natuur. Wat de SGP betreft streven we met elkaar naar een duurzame landbouw met natuur. Wat ons betreft moeten we daarom alles op alles zetten om de beheerders van de een groot deel van onze grond in staat te stellen die grond op een duurzame en natuurvriendelijke manier te beheren. Als we die verbinding weten te leggen, ontstaat een toekomstbestendige natuur die gedragen wordt door een toekomstbestendige landbouw. Bij de verdere uitwerking van het landbouw- en natuurbeleid zien wij graag welke landbouwactiviteiten en welke mate van intensiviteit beoogd wordt, in bijv. de Gelderse Vallei en het Langbroekerwetering gebied. We moeten het adagium “functie volgt bodem’ meer toepassen. Ook gezien de lokale adaptie strategie voor klimaat en de verlaging van het peil op de flanken van de Heuvelrug voor de hand ligt en kansen biedt terwijl in de omgevingsvisie daar juist ruimte voor agrariërs in huidige omvang wordt gelaten. De zinsnede t.a.v. Maarsbergen – Gelderse Vallei - In hun huidige omvang mits verduurzaming vinden we dan ook lastig te duiden. Graag een reactie op dit punt van de andere fracties.
Bedrijven
We lezen steeds van bedrijventerreinen intensiveren en revitaliseren tegengaan terwijl er vooral behoefte is aan kleinschalig bedrijfslocaties en we ook woon/werk willen mengen door aan huis meer mogelijk te maken. Het is totaal niet duidelijk voor ons of we in bijv. Amerongen of Nijendal in Driebergen nog wel deze aantal m2 nodig hebben of juist meer of minder. Wat is de onderbouwing voor die behoefte en wat is waar nodig? Hoe zien andere fracties dat?
Wonen
De omgevingsvisie spreekt van eerste 10 jaar inzetten op inbreiding, dit steunen we. Maar ook na 2032 moeten er plannen zijn. Daarom een amendement om ook al aan te geven wanneer we voor de periode na 2032 plannen concreet gaan maken. Wat de SGP betreft ook flexibel met de rode contouren omgaan, woningbouw in kernrandzones met kwaliteitsverbetering moet mogelijk zijn.
Energie
Inzetten op besparing, gedragsverandering en alternatieven voor zon en wind juichten we toe. Lezen wel over een hoger WHO normen voor luchtkwaliteit e.d., doen we dat ook voor geluid / gezondheid windmolens? We kunnen ons vooral vinden in het stimuleren gedragsverandering, energiebesparing en de inzet van andere duurzaamheidsmaatregelen.