20 september 2023

Woningen én supermarkt op Appelgaard Driebergen

Ga in gesprek met ondernemer over supermarkt én woningbouw aan de Appelgaard

Al meer dan 10 jaar wordt er gesproken over een supermarkt aan de Appelgaard in Driebergen. Op de SGP na hebben alle partijen een aanvraag daarvoor in 2021 geweigerd. De ondernemer ging daarover in hoger beroep en de rechter heeft daarin uitgesproken dat vrijwel alle argumenten om te weigeren ongeldig waren. Kort samengevat: omdat de aanvraag voor een supermarkt past binnen het huidige beleid van de gemeente. Er was 1 uitzondering: het argument dat de vormgeving niet voldoet aan de eisen van welstand. Om die reden liet de rechter de weigering van de aanvraag door de gemeenteraad in stand. Dit is precies wat onze fractie ook steeds heeft aangegeven: je kan dit op grond van welstand weigeren, maar verder zijn de argumenten niet steekhoudend. Alleen wat er gebeurt is: het welstandsargument werd gebruikt als een stok om deze aanvraag neer te slaan. Want normaal gesproken als je het niet eens bent over de vormgeving wordt door ondernemer en gemeente samen gewerkt om tot een alternatief ontwerp te komen en dan pas gaat het naar de gemeenteraad. Nu is dat niet gebeurt, erg opvallend. Als SGP hebben we toen al gezegd: ga in gesprek over welstand zodat de ondernemer zijn vergunning kan krijgen. Het beleid van de gemeente staat een supermarkt op deze locatie immers toe.

In de raadsvergadering van 21 september heeft het college laten weten dat er een nieuwe vergunningsaanvraag verwacht kan worden voor de Aldi, waarin ze verwachten wél aan de eisen van welstand te voldoen. Er zijn dan gelet op de uitspraak van de rechter niet echt redenen meer zijn om een aanvraag te kunnen weigeren, terwijl een meerderheid van de raad daar nog steeds op uit is. Een groot deel van de raad zegt op deze locatie liever een combinatie van functies zoals horeca en woningen te zien en wil wachten op een nog op te stellen centrumvisie. Probleem voor die partijen is wel: er is ons inziens niet in het beleid opgenomen dat de gemeente hier geen supermarkt wil, dus dat argument houdt bij de rechter geen stand. 2e probleem: de rechter heeft ook uitgesproken dat je niet kan wachten op toekomstig beleid zoals een nog op te stellen centrumvisie. Die centrumvisie werd 6 jaar geleden al beloofd, toen gaf onze fractie al aan dat dit weleens vijf tot tien jaar zou kunnen gaan duren. De centrumvisie is er nog steeds niet, dat bewijst dat je daar terecht niet op kunt blijven wachten.

 De ondernemer heeft aangegeven best breder te willen kijken naar de mogelijkheden voor een supermarkt op de Appelgaard door bijv. ook een combinatie met woningen te realiseren. De SGP is zelf voorstander van een supermarkt op de Appelgaard omdat dit past in het gemeente beleid. Maar er is een grote woningnood en we zien ook de wens van alle andere partijen en ook kennen we de bezwaren bij omwonenden. Daarom dient de SGP met PVDD en CU een motie in om in gesprek te gaan de met de ondernemer (en inmiddels grondeigenaar) om meerdere functies, dus zowel woningen of bijv. horeca als een supermarkt op de Appelgaard te ontwikkelen en positief mee te werken aan een nieuwe vergunningsaanvraag en hier de inwoners bij te betrekken. Zodat jarenlange juridische procedures en getouwtrek met de gemeenteraad bij een nieuwe aanvraag voorkomen kan worden. Waarbij we een realistisch vervolg geven aan wat de rechter heeft bepaald bij de vorige aanvraag. En tegelijkertijd op korte termijn weer een aantal woningen realiseren.

Tot slot nog iets over het verkeer: we zien de noodzaak voor maatregelen om de verkeersdruk in Driebergen op de Hoofdstraat tegen te gaan. Dit staat compleet los van de supermarkt aan de Appelgaard: het is nu namelijk ook al een probleem , dit moet je tegelijkertijd oplossen. De rechter heeft ook uitgesproken dat de verkeerstoename als gevolg van een supermarkt aan de Appelgaard zo beperkt is dat je dit niet als argument kan gebruiken om een aanvraag te weigeren.

Afgelopen jaren kwam de gemeente geld tekort en was investeren in de Hoofdstraat niet mogelijk. Volgend jaar komt het nieuwe verkeersbeleidsplan. En voor volgend jaar lijkt er voldoende geld te zijn om weer te investeren. Dat is het juiste moment om ook de verkeerssituatie in Driebergen aan te pakken. In de provincie is een SGP motie om de hele N225 aan te pakken vorig jaar al aangenomen. Wat ons betreft kan dat in Driebergen door een verbod op links afslaan voor een aantal met de Hoofdstraat kruisende zijwegen, een verhoogde rijbaan afscheiding en eventueel een extra rotonde op de Bosstraat/ Engweg zodat een keerlus ontstaat  met de rotonde op de Horstlaan/Akkerweg. Vanwege de aangenomen motie in de provincie vinden we dat de provincie daar ook aan mee moet betalen! De motorrijtuigenbelasting die de provincie int betalen de weggebruikers niet voor niets tenslotte.

Lees hier waarom de SGP in 2021 voor heeft gestemd