28 april 2017

Verruiming winkeltijden onwenselijk

In onze gemeente is het toegestaan om op zondagen van 12:00 tot 18:00 de winkels te openen, m.u.v. de zondagen die tegelijk een feestdag zijn, zoals 1e Kerstdag, 1e Paasdag en 1e Pinksterdag. De fracties van VVD, D66 BVH dienden een intitiatiefvoorstel in om de winkeltijden nog verder uit te breiden.

Initiatiefvoorstel

In het initiatiefvoorstel wordt voorgesteld om ook opening toe te staan op 2e Kerstdag, 2Paasdag, 2e Pinksterdag en Nieuwjaarsdag van 12:00-18:00, Goede Vrijdag ’s avonds en Hemelvaartsdag de hele dag. Na de beraadslagingen in de beeld- en oordeelsvorming stelde de initiatiefnemers voor om de avondopenstelling op Goede vrijdag en de ochtend van Hemelvaartsdag weg te laten.

 

24-uurs economie

De SGP vindt een verruiming van de winkeltijden zoals de initiatiefnemers dat voorstellen niet wenselijk. Deze uitbreiding van de winkeltijden zorgt voor een verdere aantasting van de collectieve rustdagen. Zo gaan we steeds meer naar een 24-uurs economie toe. Volgens D66 is het consumentisme er gewoon en gaan we dat hier op de Heuvelrug niet stoppen. We hoeven het echter zeker niet te stimuleren door de winkeltijden steeds verder te verruimen.

 

Herdenken op feestdagen

Op de feestdagen herdenken we enkele belangrijke feiten uit de christelijke geloofsleer. Zo mochten we onlangs met Pasen de opstanding van de Heere Jezus herdenken. Het is een voorrecht dat de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug, dat samen met 100-miljoenen andere mensen, in alle rust konden doen.

Het houden van collectieve zon- en feestdagen heeft daarom ook niets met betutteling door de overheid te maken. Volgens de klassieke filosofische wijsheid is het recht om te rusten en niets te doen juist een kenmerk van beschaving!

 

Ingetrokken

Het initiatiefvoorstel is uiteindelijk teruggetrokken omdat de fractie Open van mening is dat er onvoldoende participatie heeft plaatsgevonden. De initiatiefnemers willen met Open in overleg gaan om alsnog te kijken hoe de participatie vorm gegeven kan worden. Hopelijk leidt uitstel in dit geval tot afstel.