19 december 2017

Verkoop grond aan Bloemheuvel

Onderstaand onze inbreng bij de bespreking van de Wensen en Bedenkingen (W&B) brief: Ontwerp-besluit "Verzoek verkoop bosperceel aan Bloemenheuvel B.V."

In het onderhavige geval is het voornemen om een perceel grond van de buitenplaats Beerschoten-Willinkshof ter grootte van 8.000 m2 voor € 40.000,- te verkopen aan Bloemenheuvel.

Voor ons is deze prijs per m2 geen discussie. Zij is marktconform voor dit soort gronden en wordt overal in het land gehanteerd. Door deze grond aan te kopen wordt landgoed Bloemenheuvel groter dan 5 hectare, waardoor het gerangschikt kan worden onder de Natuurschoonwet (NSW). Dit levert het landgoed onder andere een gunstiger fiscaal regime op.

Dat is de kern van deze W&B brief. En die overdracht dient dan voor 1 jan 2018 plaats te hebben. Dat is wat ons betreft geen probleem.

Bloemenheuvel laat de aard, ligging, structuur en volledige vrije en openbare toegankelijkheid van het te verkopen perceel in stand. Dit betekent onder meer dat Bloemenheuvel het perceel niet mag afsluiten of onbereikbaar mag maken. In zijn algemeenheid geldt dat voor elk landgoed, ik meen zelfs een van de voorwaarden om een landgoed te zijn.

Ter tafel is gekomen dat het eigendom van de gemeente verkregen is via een legaat. Om bovengenoemde te borgen is onze wens dat de uit het legaat voortkomende verplichtingen worden gestand gedaan en deze contractueel, en wat ons betreft mag dat eeuwigdurend zijn, vastgelegd.

Zodat ook bij vervreemden van eigendom dit in de toekomst geborgd is.

De aanvullende afspraken uit de W&B brief zijn door de wethouder afgelopen donderdag toegelicht. De verkoop van de 234m2 is een logische stap, om zo alle eigendom en verantwoordelijkheid in één hand te hebben.

Het realiseren van een aantal parkeerplaatsen vinden wij prima. Nog beter vinden wij dat  van de zijde van Bloemenheuvel is aangegeven dat zij medewerking willen en zullen verlenen aan de invullingen die Shinty aan de verkeers- en parkeerproblematiek wil geven.

Kortom, wij denken dat de drie betrokken partijen: Bloemenheuvel, Shinty en de bewoners van Hoofdstraat, samen met de gemeente de nadere invulling na 1 januari 2018 gezamenlijk ter hand zullen nemen.

Te meer dat de voorgestelde zaken de gemeente, lees de gemeenschap, ook geen geld kost.

Deze W&B brief heeft dan onze volledige steun.

Wat overigens goede afspraken en invullingen van de verkeers- en parkeerproblematiek niet in de weg staat.