24 februari 2022

Terugblik raaddsperiode 2018-2022

De laatste raadsvergadering van deze periode ligt nu achter ons. De raadsvergadering werd afgesloten met een terugblik vanuit iedere fractie. Onderstaand de terugblik van de SGP bij monde van Gert-Jan van den Brink.
Voor mij persoonlijk eindigt vandaag een periode van ruim 14 jaar raads- en commissiewerk. Als je dan terugkijkt is het eerste dat opvalt dat je in de politiek een grote mensenmix om je heen verzamelt. Veel blijft het bij vluchtig gedag zeggen, maar sommige markante personen blijven je voor altijd bij.

Bij de VVD denk ik dan aan Willem Jan Struyck, maar ook Jorrit Linders, bij D66 Bert Bakker en Jan Willem van Dongen, bij BVH lokaal uiteraard Siebe Streekstra en bij het CDA Wim Stegeman. En laten we Ad Schiedon van de SP niet vergeten te noemen, Hans Waaldijk bij Open, Dick Karssen van de ChristenUnie en mijn leermeester Gerrit Boonzaaijer bij de SGP! Al deze collega’s hadden de gave om scherpe zaken vriendelijk te brengen. Toen nog soms met een klap op je schouder. Misschien mag dat straks ook weer….

Maar nu, in deze ongewisse tijd, sluiten we een periode af en beginnen we Deo Volente over een maandje weer met een nieuwe raadsperiode. In een tijd van geruchten van oorlogen, vulkaanuitbarstingen, droogteoverlast, watervloeden, wereldwijde ziekten en alle onrust die daardoor ontstaat. Ook politieke onrust, ook in Nederland zelf, als het veranderende klimaat, het woningtekort en de zorgen om de zorg meer en meer voor een algeheel gevoel van onbehagen zorgen.

Maar mag ik u er bij deze gelegenheid op attenderen dat er een medicijn bestaat tegen deze onrust: dat is een geloofsvertrouwen dat God alles bestuurt en het bij Hem nooit uit de hand loopt.

Vier jaar gelden hadden we andere zorgen en waren we voornamelijk bezig met financiën of liever gezegd het tekort daaraan. Als SGP zijn we, ondanks alles, dankbaar en blij dat we op dit moment een betere balans over kunnen dragen aan de volgende raad.

Ook op andere terreinen mogen we voorzichtig tevreden terugkijken op de resultaten:

We denken bij duurzaamheid aan de RES trajecten, de PlasticAlliantie, de Zon Op Dak initiatieven,

Bij Verkeer en Vervoer over de realisatie van het station Driebergen-Zeist, gewoon een prachtig station; het provinciaal inpassingsplan voor Maarsbergen levert zichtbare resultaten nu de voorbereiding aan de gang is gegaan. We hebben de Noord-Zuid busverbindingen aan de orde gebracht,

Onze gemeentelijke lobby in Den Haag heeft er mede voor gezorgd dat het Sociaal Domein niet in het rood is geëindigd, maar ook de vele pilots en initiatieven op dit terrein;

De vijfde bouwsteen, ofwel aandacht voor het landelijk gebied, is opgenomen in het Ruimtelijk Economisch Programma;

En om  niet meer te noemen: de Appelgaarddiscussie, het Mariniersterrein, Recreatieterreinen, woningbouwlocaties, beheerplannen voor onze buitenruimte!

Ons SGP verkiezingsprogramma heette 4 jaar geleden: GeloofWaardig en schreven we toen over transparantie, ook in de overhead, realistisch begroten en kaderen. Als we nu terugkijken is er veel gedaan en gebeurd, maar als SGP zijn we niet snel tevreden en doen er graag nog een schepje bovenop, onder het motto: Naar de Kern! Deo Volente!