26 januari 2023

Steun woningbouw Lomboklaan

Het aantal daklozen is het afgelopen decennium verdubbeld. Er zitten bijna 16.000 mensen in een AZC die allang een huis zouden moeten hebben. De wachtlijst voor een sociale huurwoning is inmiddels al op tot soms wel 10 jaar. Jan Modaal, de verpleger, onderwijzer en noem maar op vallen tussen wal en schip en vinden nergens een betaalbare woning, starters komen al helemaal nergens aan bod. Het is duidelijke: woningnood is een reëel probleem.

Als gemeenteraad hebben we bij het vaststellen van de lijst met inbreidingslocatie een duidelijke afweging van alle belangen gemaakt om te bepalen welke locaties in de gehele gemeente het meest geschikt zijn voor woningbouw en hoeveel. Deze maand besprak de raad een voorstel voor 14 woningen op de  het perceel gelegen achter de Lomboklaan / Mr. Bosweg / Kon. Julianalaan. Dit is een van deze inbreidingslocaties. Voor deze plek is een uitgangspunt vastgesteld in 2020 met woningbouwaantallen in de categorie S dat wil zeggen 4 - 15 woningen.

Het voorliggende raadsvoorstel voldoet aan deze en andere uitgangspunten van het beleid van de gemeenteraad en er is sprake van een goede ruimtelijke ordening. Alleen de verkeerssituatie en ontsluiting is niet echt optimaal te noemen en dit is echt wel een nadeel. Maar ook als je het plan aanpast naar 8, 10 of 12 woningen blijft dit zo. De voorgestelde weginrichting voldoet daarnaast aan de wettelijke normen die daarvoor gelden.

Ook het aantal woningen ten opzichte van de perceeloppervlakte is op deze plek niet afwijkend ten opzichte wat op veel plekken in de gemeente gebeurt, ook in de omliggende straten zijn voorbeelden dat er nog veel dichter op elkaar gebouwd is.

Meer groen op deze locatie behouden kan, het alternatief is dan om meer in de hoogte te bouwen, maar tijdens de beeldvorming bleek dat insprekers die pleiten voor meer groenbehoud hier ook niet voor zijn. Dan maar simpelweg roepen om minder woningen te bouwen en het woningnood probleem naar iemand anders zijn achtertuin doorverwijzen is geen oplossing, dit zal leiden tot geen of minder betaalbare woningen (want bij 9 woningen of minder vervalt de eis sociale huur) . Dit leidt dus tot meer dure woningen waar er al veel van zijn in de gemeente. Dat is niet uit te leggen aan al die woningzoekenden.