18 mei 2019

Resultaten raadpleegronde over gemeente financiën

 

Wat is er aan de hand? 

De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat voor een forse bezuiniginsopgave om de begroting voor 2020 sluitend te krijgen, voornamelijk vanwege grote tekorten in het sociale domein. Het minsterie stelt te weinig budget beschikbaar aan de gemeente om deze taken behoorlijk uit te kunnnen voeren. Daarom moet de gemeente zelf daar geld voor vinden door extra bezuinigingen of belastingverhogingen. 

Welke participatie heeft er plaatsgehad? 

Er is een enquête gehouden, er was een online dialoog op 6 mei, er zijn gesprekken op straat geweest en op 9 mei was een bijeenkomst in het cultuurhuis om inwoners te vragen naar hun mening over bezuinigingen en belastingverhogingen. 

Waar vindt ik de uitkomsten van de participatie?

De uitkomsten hiervan vindt u terug op de website van de gemeente. 

Hoe nu verder? 

Het college gaat aan de slag om met deze input inwoners om de kadernota, dat wil zeggen de beleidsmatige uitgangspunten voor de begroting 2020, op te stellen. Deze zal in juni/juli in de raad worden besproken. Als SGP zullen we dan beoordelen of we de resultaten van de participatie voldoende zien terugkomen. 

Vervolgens gaat het college aan de slag om op basis van deze uitgangspunten een begroting op te stellen. Dat is een gedetailleerde uitwerking van de kadernota. In oktober/november wordt deze begroting vastgesteld in lijn met de vastgestelde kaders.

Spannend is of In de tussentijd het ministerie nog met extra geld over de brug komt. Daar moet voor november dus duidelijkheid over zijn, omdat dan definitief de begroting voor 2020 en verder wordt vastgesteld.