30 december 2022

Prijsprikkel afval

De raad heeft een aantal scenario´s aangeboden gekregen om een prijsprikkel in te voeren. Het college stelde voor om één van de vier scenario´s te kiezen, maar heeft zelf geen voorkeur aangegeven.

De vier scenario's zijn:

  1.  Geen prijsprikkel
  2. Prijsprikkel op basis van volume (grote of kleine kliko) en frequentie 
  3. Prijsprikkel op basis van gewicht 
  4. Prijsprikkel op basis van gewicht en frequentie.

De SGP is sterk voorstander van het terugdringen van afval en voor het principe dat de vervuiler betaald. Maar wel voor eenvoudige uitvoering en lage uitvoeringskosten.

Vandaar dat we de steun uitspraken voor het meest eenvoudige scenario. De
De prijsprikkel is vrijwel het enige instrument die je vanuit de gemeente nog kan inzetten. De komende jaren gaat de landelijke belasting op restafval steeds verder omhoog om gemeenten te dwingen afval te verminderen (niets doen jaagt inwoners dus op kosten).

Ook is het bewezen effectief in ongeveer 100 andere gemeenten – alleen gemeenten met een prijsprikkel halen óók de 100kg doelstelling. Uit onderzoek blijkt risico van dumping beperkt.

We hebben gekozen voor het eenvoudige scenario volume/aantal ledigingen (dus 140 of 240 liter + aantal keren aan de weg) vanwge lage administratieve lasten. De winst van andere alternatieven in de zin van extra kilo’s besparen is relatief beperkt. Daarnaast geldt: uitbreiden naar gewicht dmv wegen kan altijd nog.

Om de lasten voor grote gezinnen niet te hoog te maken, is sterk gepleit voor het tarief niet té sterk variabel te laten zijn maar gemiddeld. Voor luiers is er helaas geen aparte inzameling mogelijk vanwege capaciteitsgebrek bij de recyclingsindustrie. 

De meerderheid van de raad heeft vervolgens ook ingestemd met scenario 2, ons voorkeursscenaro.