15 maart 2017

Oversteekplaatsen Arnhemsebovenweg Driebergen

Bij de behandeling van het GVVP zal onderstaande, raadsbreed gesteunde motie ingediend worden: 

De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug,

Overwegende dat:

  1. De veiligheid van de meest kwetsbare deelnemers aan het verkeer prioriteit dient te hebben.
  2. Op de Arnhemse Bovenweg in Driebergen-Rijsenburg door motorvoertuigen geregeld met een te hoge snelheid wordt gereden.
  3. De Arnhemse Bovenweg een belangrijke verbindingsweg is aan de oostzijde van het dorp, welke mogelijk de komende jaren intensiever zal worden gebruikt vanwege de aanleg van de tunnel onder het spoor bij het station Driebergen-Zeist.
  4. De indruk bestaat bij aanwonenden en bewoners dat de Arnhemse Bovenweg door de snelheid beperkende maatregelen op de Hoofdstraat steeds intensiever gebruikt wordt.
  5. Het veiligheidsniveau van vooral kwetsbare verkeersdeelnemers, die de weg (moeten kruisen) verbetering behoeft.
  6. Aanwonenden en bewoners van het Nabuurschap Driebergen Noord al vele jaren aandringen op het treffen van enkele veiligheidsvoorzieningen en verkeersremmende maatregelen.
  7. Er in 2005 een voetgangersoversteekplaats (zebra) op de Arnhemse Bovenweg ter hoogte van de Melvill van Carnbeelaan is toegezegd en officieel vastgesteld in een verkeersbesluit, genomen door de gemeente Driebergen

Gelet op:

  • Het feit dat het verbeteren van de verkeersveiligheid van de Arnhemse Bovenweg in Driebergen-Rijsenburg absoluut de nodige aandacht en zorg behoeft.
  • Het gegeven dat de bewoners van Driebergen Noord in onzekerheid verkeren over de verkeersveiligheid en daar nader over geïnformeerd wensen te worden.

Verzoekt het College:

  1. De in 2005 vastgestelde voetgangersoversteekplaats ter hoogte van de Melvill van Carnbeelaan zo spoedig mogelijk te realiseren;
  2. de toegezegde oversteekplaats (zebrapad) bij het gezondheidscentrum de Bosrand zo spoedig mogelijk te realiseren;
  3. zebrapaden aan te brengen op de kruising met de Traay, meteen als daar een nieuwe VRI komt;
  4. de bestaande oversteekplaatsen (.) van de Gezichtslaan naar het fietspad richting Seminarieterrein en (.) van de doorsteek Van Hardenbroekplein naar het Burgemeesterpark - en de daar gevestigde Zonheuvel school - te optimaliseren;
  5. een oriënterend onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden van flankerende snelheidsbelemmerende maatregelen op de gehele Arnhemse Bovenweg. Dit gecombineerd met de uitkomsten van de evaluatie van de Hoofstraat en de Raad uiterlijk in het vierde kwartaal 2018 te informeren over de uitkomsten van dit oriënterend onderzoek.
  6. de benodigde financiële middelen te onttrekken uit het fonds onderhoud wegen.