1 oktober 2022

Herstelplan Valwind Leersum

 

Op 18 juni 2021 werd Leersum en Valkenheide getroffen door een valwind. De valwind heeft, letterijk en figuurlijk, diepe sporen getrokken in de samenleving. De saamhorigheid die zichtbaar werd doet goed: klaar staan voor elkaar, samen de schouders eronder en de handen uit de mouwen. 

De afgelopen periode is gewerkt aan een herstelplan. Het herstelplan is tot stand gekomen na uitgebreide participatie met de inwoners met deskundig advies van Copijn. Ook is er een second opinion t.a.v. de lindebomen gedaan. 

Het herstelplan zelf heeft veel goede zaken in zich. 540 bomen worden  herplant en er is de mogelijkheid om een boom in de voortuin te plaatsen. Het kerkplein wordt vergroent. Inwoners wensen t.a.v. een natuurspeelplek worden gerealiseerd. En tenslotte de kansen voor biodiversiteit en vergroenen die nu benut worden.

Een onderwerp van discussie is het terugplanten van lindebomen in plaats van beuken op de Lomboklaan. De reden hiervoor is dat de linde beter klimaatbestendig is volgens experts. Ondanks dat er gekozen is voor de soort linde waarvan verwacht wordt dat de overlast beperkt is, heeft de SGP zich uitgesproken tegen hetplaatsen van linde en voor het terugplaatsen van beuken. Uit recente ervaringen en andere onderzoeken blijkt namelijk ook dat de beuk door bijv. vocht via bladeren op te nemen, klimaatbestendiger is dan gedacht. Maar belangrijker nog: er moet niet alleen gekeken worden naar wat boomtechnisch misschien de meest "efficiënte" boom is. Juist ook vanwege de cultuurhistorische waarde, het aanzien van de laan en het maatschappelijke waarde die gehecht wordt aan de huidige structuur heeft de SGP zich voor beuken in plaats van linde uitgesproken. Naast de SGP heeft alleen PVDD zich ook uitgesproken voor terugkeer van de beuken.

Daarnaast blijkt in o.a. de mr. Bosweg en een aantal vergelijkbare straten de herplant beperkt te zijn. Dit komt vooral doordat de kabels en leidingen geen ruimte voor herplant bieden. Hier zal gekeken moeten worden of met andere methoden, bijv. plant van bomen in een bak, een verder herstel mogelijk is. Het college heeft toegezegd dat er naar deze wegen nog nader gekeken zal worden.  

De SGP heeft uiteindelijk ingestemd met het herstelplan, met de kanttekening dat we het niet eens zijn met de herplant van linde. Hiermee kan nog dit plantseizoen de herplant plaatsvinden. De raad heeft unaniem ingestemd wat betekent dat we nu voortvarend aan de slag kunnen met het herstel van Leersum.