4 april 2019

Herinrichting Amersfoortseweg

 

Na jarenlang praten en veel inspanning door onze betrokken inwoners  is er nu een concreet plan vastgesteld voor de reconstructie van de Amersfoortseweg in Doorn. De weg moet worden aangepast om de wegconstructie voor langere termijn te behouden, de leefbaarheid voor omwonenden te verbeteren en de kwaliteit van de fietsvoorzieningen en verkeersveiligheid te verbeteren. Hiervoor is het nodig om het asfalt te vervangen, de huidige fietssuggestiestroken te verhogen, de weg uit te buigen ter hoogte van de komgrens en verkeerslichten aan te brengen bij de voetgangersoversteek bij basisschool De Kameleon. Deze maatregelen passen niet binnen het beschikbare budget van ruim 1 miljoen, daarom stelt het college aan de raad voor om budgetten binnen het gemeentelijk verkeers- en vervoerprogramma anders te besteden. 

De SGP kan zich vinden in de voorgestelde maatregelen, die na een lang en intensief particpatietraject vastgesteld. Wat betreft het budget vinden wij het goed dat er binnen het bestaande verkeersprogramma naar dekking wordt gezocht. Op de inwonersavond en bij bestudering van het ontwerp van de Arnhemse Bovenweg is gebleken dat een versobering mogelijk is zonder dat dit de veiligheid naar beneden haalt. We kunnen ons daarom ook vinden in het voorstel voor de financiële dekking. De planning bleek helaas te ambitieus om nog voor de zomer te starten. 

De noodzaak van de aanpak staat niet ter discussie en we delen de zorgen van de inwoners. Maar de SGP heeft de motie voor uitstel van uitvoering niet gesteund, omdat ten eerste de raad niet over de uitvoering gaat (maar het college). De raad stelt alleen het budget en krediet vast. Daarnaast kan nog dit jaar ook de kerstperiode betekenen wat voor ondernemers niet gunstig is. Ten derde gaan we er al vanuit dat het college zich al maximaal inspant en is het overbodig om daar nog om te vragen. Tot slot is het hoogst onzeker of het najaar nog lukt, o.a. vanwege nog te regelen OV omleidingen en eveneens geplande werkzaamheden aan de kampweg. Daarom zorgvuldig de voorbereiding doen en begin 2020 de uitvoering te plannen.