19 december 2016

Herbestemming marinierskazerne

Vandaag wordt in de gemeenteraad het participatieplan betreffende de van Braam Hocukgeestkazerne in Doorn, kortheidshalve de marinierskazerne, vastgesteld. Zoals bekend verhuizen omstreeks 2022 de mariniers naar Vlissingen. Het is bijzonder spijtig dat hiermee de band van de mariniers met het dorp Doorn en de Heuvelrug verbroken wordt.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug moet daarom op zoek naar een nieuwe bestemming voor het vrijkomende terrein. Hiervoor is een participatieplan opgesteld. Op de website mkdoorn.nl kunt u hier meer over lezen. Inwoners kunnen meedenken over datgene wat zij gerealiseerd willen zien op dit terrein, uiteraard indien passend binnen het beleid van de gemeente. Wat de SGP betreft ook aleen als het in overeenstemming is met Gods Woord, de Bijbel.

Hierbij werkt de gemeente samen met het de provincie en het rijksvastgoedbedrijf. Het rijksvastgoedbedrijf is de organisatie die het vastgoed van de overheid herontwikkeld. In 2015 is hiertoe een intentieverklaring ondertekent.

De SGP heeft bij de eerste bespreking met inwoners gevraagd om ook jongeren hierbij te betrekken. In het participatieplan wat vervolgens in de raad voorlag, is opgenomen dat het de bedoeling is om zoveel mogelijk mensen in de burgerparticipatie aan te spreken. (…) Daarbij wordt ook rekening gehouden met specifieke doelgroepen als jongeren en ouderen. Ook is toegevoegd dat er aandacht is voor geslacht en leeftijd bij de samenstelling van het werkteam.

De participatie wordt zeer grondig gedaan en wellicht too much. De kosten van 145.000 euro zijn fors. Echter is dit ook een complex en groot project wat goed geleid moet worden. De SGP heeft daarom aarzelend ingestemd met dit voorstel, omdat het belang van deze ontwikkellocatie veel mogelijkheden biedt voor het realiseren van de maatschappelijke doelen van gemeente en inwoners.