1 oktober 2022

Grote Bloemheuvel Maarsbergen krijgt weer aanzien

 

Middenin het centrum van Maarsbergen tegenover de kerk is het rijskmonument de Grote Bloemheuvel gelegen. Het is in verval geraakt en doet het aanzien van het dorp geen goed. 

Al jaren wordt er gesproken over plannen om het op te knappen. Eerdere plannen om hier een hotel te realiseren blijken niet meer realistisch. Het voornemen is nu om er een woonzorgcomplex te realiseren met 100 woonzorg eenheden. 

De SGP heeft met dit plan ingestemd. Het is een goede zaak dat hiermee een zo beeldbepalende locatie in Maarsbergen opgeknapt kan worden. Daarnaast is er behoefte aan zorglocaties. Sommigen hebben wat moeite met het bouwvolume. Maar de stedenbouwkundige aspecten voldoen aan de regels van het bestemmingsplan en als je kijkt naar hoe het is vormgegeven dan is er sprake van een goede ruimtelijk inpassing. 

Op dit moment is er overigens nog geen duidelijk visie op wonen en zorg vanuit de gemeente. In reactie op onze vragen daarover heeft het college aangegeven dat in de nieuwe woonvisie in 2023 wel op te gaan nemen. Zodat we in de toekomst ook goed vooraf aan kunnen geven wat er mogelijk is. Dat is belangrijk voor een evenwichte bevolkingsopbouw waarin zowel jong als oud, vitale en minder vitale inwoners samen leven zonder sterk te vergrijzen, maar met voldoende ruimte voor ouderen om ook in onze gemeente te kunnen blijven wonen bij het ouder worden. 

In de discussie werd door de fractie van Open nog naar voren gebracht dat hier conform de woonvisie een verdeling in sociaal/midden/duur woningprijzen van toepassing moet zijn. De SGP en alle andere fracties zijn het hier niet mee eens. Bij dit plan is namelijk sprake van een prijs waarvoor je zowel wonen- als zorg krijgt. De zorgindicatie is een vereiste om er te mogen wonen. Hier is dus geen sprake van wonen zoals in de woonvisie omschreven. In de nieuwe woonvisie kunnen we veel beter de discussie over het beleid met elkaar voeren en niet bij een enkel voorliggend plan.

Grote Bloemheuvel Maarsbergen krijgt weer aanzien