14 december 2023

Extra woningen Maarn

Extra woningen Maarn

De gemeenteraad heeft op donderdag 14 december ingestemd met 40 woningen op de locatie tuindorpweg 21-25 Maarn, bekend als het terrein van drukkerij van de Berg.

In 2020 is deze locatie al op de lijst gezet van mogelijke inbreidingslocaties, met als richting een aantal van 30 woningen. Dankzij een amendement van SGP en D66 is besloten dat ook voorstellen met meer dan 30 naar de raad moeten. We zijn er als SGP dan ook blij mee dat er nu een initiatief voorligt voor 40 woningen, dus 10 woningen meer die we dankzij ons amendement kunnen gaan realiseren.

Dit kan doordat het bouwplan 4 bouwlagen hoog wordt. We kiezen hier bewust voor. Juist om de dorpen groen te houden en de natuur en landbouwgrond in het buitengebied te sparen kiezen we voor wat meer bouwen in de hoogte door soms net een extra bouwlaag mogelijk te maken. Dat heeft impact. Op de omgeving en de buurt. Dat realiseren we ons terdege. Voor woningbouw zijn er helaas geen makkelijke oplossing, het doet altijd ergens pijn. Het plan is nog niet af. Er komt nog vervolgparticipatie waarin ook over zichtlijnen en positionering van de gebouwen gesproken gaat worden. 

Ook is het beeldkwaliteitsplan vastgelegd. Naar aanleiding van de inspraak is vanuit de raad aangedrongen en door het college overgenomen dat we in het voorstel schrappen de bepaling over de platte daken die voorgeschreven werd en ook wordt de rooilijn indien mogelijk gehanteerd blijft aan de tuindorpweg. 

Het definitieve plan moet nu verder afgemaakt worden met de stedenbouwkundige kaders en conrete uitwerking. Dit zal het college verder uitwerken nu de raad groen licht gegeven heeft. De verdere uitwerking van het plan zal ook met participatie zijn. De participatie tot nu toe werd verschillend ervaren. Maar bewoners en betrokkenen zullen nog actief door de ontwikkelaar betrokken gaan worden bij de uitwerking heeft de ontwikkelaar in het debat toegezegd na aandringen vanuit de raad.