15 december 2016

Economisch programma en zondagsrust

Op 19 december staat op de agenda van de gemeenteraad een voorstel om het economische programma vast te stellen. De SGP heeft een amendement ingediend om hierbij ook aandacht te hebben voor een gelijk speelveld voor alle ondernemers.

Verbeteren ondernemersklimaat                                                                                               In het raadsprogramma is afgesproken om werk te maken van het verbeteren van het economische klimaat in onze gemeente. De afgelopen tijd zijn daar stappen in gezet. De verbeterde aandacht voor het ondernemersklimaat, zoals een regelmatig overleg met ondernemers, heeft erin geresulteerd dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug op de ranglijst MKB-vriendelijke gemeente op de 18e van 28 plaatsen staat in de provincie Utrecht. In 2014 was dat plek 28. Dit is een forse verbetering die tot vreugde stemt.

Maar er kan nog meer gedaan worden. Met het economisch programma wordt verder invulling gegeven aan dit beleidsdoel. Het economisch programma is een belangrijke stap in het verbeteren van het ondernemersklimaat. De SGP is blij dat hier serieus werk van gemaakt wordt. 

Gelijk speelveld                                                                                                                                Zoals u weet heeft de SGP heeft Gods Woord en Zijn geboden als richtsnoer heeft voor haar handelen en die 10 geboden zijn in datzelfde Woord samengevat met de woorden God lief te hebben boven alles en de naaste als ons zelf. 

Handelend vanuit dat Vertrekpunt moeten we bij het vaststellen van het raadsvoorstel economisch programma constateren dat er een spanning is ontstaan voor een deel van de inwoners en medewerkers in en toeleveranciers van de Detailhandel in onze gemeente. Er is een ongelijk speelveld ontstaan in een tijd die door de snelle opkomst van op internet gebaseerde verkoop toch al onder spanning is komen te staan.

De druk die is ontstaan door de openstelling van winkels op zondag is niet te rijmen met de door God geboden zondagsrust. Een van de insprekers verwoorde dat met de woorden: De zondagsrust is een geschenk waar je uitermate zuinig op moet zijn.

In het economisch programma staat als beleidsdoel: “behoud en versterking van levendige dorpscentra op commercieel en sociaal gebied”. Dit geeft aanleiding om na te gaan of voor de Detailhandel nog wel een gelijk speelveld bestaat. De SGP is van mening dat er maatregelen getroffen moeten worden om dit gelijke speelveld voor de lokale Detailhandel te realiseren, daarmee recht doende aan het resultaat van de evaluatie en de oordeelsvormende vergadering,

Amendement                                                                                                                           Middels een amendement heeft de SGP, met steun van CDA en CU, voorgesteld om het besluit over het economische programma uit te breiden met een extra punt: het ingezette proces van de evaluatie zondagsopenstelling formeel af te ronden door ordentelijke besluitvorming in de raad om tenminste de negatieve effecten en overlast van de openstelling op zondag te reduceren. Behandeling van dit voorstel is op 19 december. 

De SGP heeft hiermee getracht principieel én staatsrechtelijk de ontstane spanning op te heffen en roept de Gemeenteraad op het college de gelegenheid te geven om in het kader van dit Raadsvoorstel maatregelen te treffen om te komen tot een gelijk speelveld voor alle Detailhandel in onze gemeente.
Ons uiteindelijke doel is dat de zondagsrust weer terugkeert en we weer aandacht kunnen geven aan onze naaste, kerk en samenleving. Dit ondersteunt daarmee de beleidsdoelen van dit Raadsvoorstel en komt de hele gemeente daarmee ten goede.
Verder is de SGP akkoord met de overige beslispunten in dit voorstel en wat ons betreft hoeft er dus geen enkele vertraging te ontstaan in de uitvoering van dit programma, zoals sommigen vrezen.