2 november 2019

Drie speerpunten bij begroting 2020-2023

Onderstaand onze inbreng bij de oordeelsvorming over de begroting 2020-2023 door Gert-Jan van den Brink:

Het mag gezegd worden: College en ambtenaren hebben zichzelf overtroffen en zijn er in geslaagd om een begroting op te stellen, die én door de Provincie kan  worden geaccepteerd én voldoet aan de kaders die door de raad gesteld. Petje af! Hulde!

 

Ook de initiatieven richting VNG en Den Haag mbt trap op en trap af en de grillige eindsaldi van de circulaires worden door ons zeer op prijs gesteld!

De SGP heeft niet ingestemd met de onmogelijke opdracht aan het college door de geamendeerde kadernota vast te stellen en dat had een aantal redenen, maar de belangrijkste was: het eisenpakket van de indieners van het amendement zal een forse verhoging van de OZB vereisen om alles te kunnen realiseren.

En dat is uitgekomen. Of de andere partijen ook zo blij zijn met het neerleggen van deze rekening bij de burger?

We hebben in de fractie nagedacht of bijvoorbeeld dat half miljoen, dat de begroting rekbaar moet maken, moeten schrappen, of dat we het reserveren zodat het college er zonder Raad niet aan kan komen. Maar we begrepen dat er dan weer andere problemen ontstaan, hetzij met de Provincie, hetzij met de plannen van de schuldafbouw. Het is van de hond of de kat gebeten worden, maar gebeten worden we. Uiteindelijk willen we dat de Raad de controle hierover houdt en denken na over een amendement of een motie met dit onderwerp.

Een ander punt zijn de beheerplannen. In deze begroting wordt over nieuwe fietspaden gesproken, terwijl de huidige niet op orde zijn én als je de fietsstroken langs de buitenwegen meetelt veel meer kilometers fietsplezier op zouden leveren als ze goed onderhouden worden op basis van gedegen en gepland beheer. Ook op dat vlak denken we na over een amendement.

Tenslotte hebben we in deze zaal regelmatig de strategische personeelsplanning én de ICT voorzieningen van de gemeente naar voren gebracht. Beide onderwerpen zijn wel in deze begroting naar voren gebracht, maar voornamelijk tekstueel. Cijfers en trends voor het komend jaar missen we en als Raad zijn we daarmee niet optimaal geïnformeerd. Een groot deel van de gemeentelijke begroting gaat op aan personele kosten, maar daar zien we wel de kosten, maar niet het personeel. Die omissie proberen we in de vorm van een motie aan de orde te stellen.

We zijn  benieuwd hoe de andere partijen hierin staan.