1 oktober 2022

Donderbergrotonde moet veiliger

Motie unaniem aangenomen

 

Al zo´n vijftien jaar wordt gesproken over het veiliger maken van de Donderbergrotonde in Leersum. De kruising van de N225 en de N226 wordt veel gebruikt door scholieren richting de middelbare scholen in Doorn, Maarsbergen en Wijk bij Duurstede. Daarbij kruisen veel fietsers en auto´s elkaar, waarbij fietsers op beide richtingen de rotonde op kunnen rijden. Dit heeft al vaak tot aanrijdingen geleidt, helaas ook met dodelijk gevolg. Ook de doorstroming voor auto´s en bussen is niet optimaal.

De gemeente en provincie hebben steeds gezegd deze situatie aan te gaan pakken. Een turborotonde met fietstunnel is de afgelopen jaren verder onderzocht. Maar tot veler verbazing blijkt afgelopen juni ineens dat dit niet haalbaar zou zijn omdat dit te veel ruimtelijke consequenties zou hebben.

Dit is wat ons betreft veel te kort door de bocht. Waar een wil is, is een weg en met wat creativiteit zijn best oplossingen voor de knelpunten of alternatieve oplossingen te bedenken. In de gemeenteraad zijn hier voor de zomer vragen over gesteld en werd ook duidelijk dat het college niet bestuurlijk is geïnformeerd over het niet doorgaan van de fietstunnel. Niet fraai, temeer daar ook nog eens ten onrechte de indruk is gewekt door GS dat bijv. het dorpsnetwerk het hier mee eens zou zijn. De CU liet in de raadsvergadering weten dat hun partijgenoot, de gedeputeerde, openstaat voor alternatieven.

De SGP heeft deze week met de VVD initiatief genomenv oor een motie om duidelijk te maken dat we het voortduren van de huidige onveilige situatie onacceptabel vinden. Niets doen is geen optie. De gemeenteraad heeft deze motie unaniem gesteund. De Provincie is nu aan zet om te zorgen dat het budget voor de Donderbergrotonde weer in de begroting komt en in samenwerking met de gemeente en inwoners een veilige oplossing voor de Donderbergrotonde gerealiseerd gaat worden.

Motie Donderbergrotonde: waar een wil is, is een veilige weg
De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, in vergadering bijeen op 29 september 2022,

Constaterende dat:

  • Al zo´n vijftien jaar wordt gesproken over het veiliger maken van de Donderbergrotonde in Leersum;
  • Een turborotonde met fietstunnel de afgelopen jaren verder onderzocht is, maar de provincie Utrecht in een statenbrief d.d. 31 05 2022 aangeeft dat dit teveel ruimtelijke consequenties heeft en deze oplossing daarom niet gaat uitvoeren.

Overwegende dat:

  • Van een verkeersonveilige situatie voor met name fietsers en een niet optimale doorstroming nog altijd onverminderd sprake is;
  • De gemeente en provincie steeds hebben gezegd deze situatie aan te gaan pakken;
  • De gemeente Utrechtse Heuvelrug niet bestuurlijk is betrokken geweest bij het besluit van de provincie om te stoppen met verder onderzoek en vinden van oplossingen;
  • Dat door de provincie genoemde onaanvaardbare ruimtelijke consequenties opgelost kunnen worden dan wel door middel van alternatieven in een oplossing voorzien kan worden;
  • Waar een wil is, een veilige weg mogelijk is.

Is van mening dat het voortduren van de huidige onveilige situatie voor fietsers bij de donderbergrotonde onacceptabel is.

En draagt het college op bij de provincie aan te dringen op een structurele oplossing voor de Donderbergrotonde.

Gijsbert Doornenbal SGP
Judith van Roy VVD