14 november 2016

Begroting 2017-2020

Voor de jaren 2017-2020 is een financieel sluitende begroting vastgesteld, waarbij de lasten voor de burger niet worden verhoogd. 

Op 10 en 14 november is in de gemeenteraad de begroting van 2017 en het meerjarenperspectief 2018-2020 behandeld. Voorafgaand aan de bespreking in de gemeenteraad heeft een beeld- en oordeelsvormende vergadering plaatsgehad, waarin inwoners hun mening konden geven ten aanzien van de begroting. 

De afgelopen jaren is met het project 'financiële huishouding op orde' ingezet op een goed financieel beheer. De sluitende meerjarenbegroting laat zien dat de gemeente daarmee goed op weg is. 

De gemiddelde belastingdruk voor de inwoners blijft in 2017 gelijk. De in de kadernota afgesproken aanpassing van de OZB aan de inflatie en de stijging van de afvalstoffenheffing wordt namelijk gecompenseerd door een daling van de rioolheffing. Ook vinden er geen grote beleidsmatige ombuigingen plaats.  

In de begroting wordt ingezet op passende hulp en ondersteuning, wonen, onderwijshuisvesting,  duurzaamheid, milieu en veiligheid. Daarnaast wordt er gewerkt aan een beter economisch klimaat. Ook is er aandacht voor investeringen in verkeer en vervoer en wordt vooruitgeblikt op de invoering van de omgevingswet. 

Fractievoorzitter Van den Brink sprak zijn waardering uit en gaf een 9,5 voor de begroting. Wel uitte hij zijn zorgen op het gebied van ICT. Jaarlijks geeft de gemeente bijna 10% van de overhead uit aan ICT. Dit is veel geld en het is voor de gemeenteraad lastig om daarop te sturen. Daarom heeft de SGP bij de kadernota een toezegging van de wethouder gevraagd om de ICT-kosten in een aparte paragraaf inzichtelijk te maken. Dit is helaas nog niet gebeurt. De SGP blijft daarom aandacht vragen voor kostenbeheersing op het gebied van ICT. 

De SGP heeft een motie ingediend om de straatnaamgeving rondom de Haarweg in Overberg te verbeteren. Voor de hulpdiensten is het van belang dat zij een locatie eenduidig kunnen bereiken. Voor wat betreft de Haarweg is dat geenszins het geval. In de motie wordt het college gevraagd om met een voorstel te komen om onderscheid aan te brengen in de vijf met Haarweg aangeduide wegen. Dit voorstel wordt op 24 november in de gemeenteraad behandeld. 

Bij de begrotingsbehandeling is tegelijkertijd het Integraal Huisvesting Plan (IHP) voor scholen behandeld. De komende jaren wordt er ingezet op duurzame huisvesting van scholen waarbij nieuwe scholen op BENG-niveau (bijna energie neutraal gebouw) worden gerealiseerd. Hoewel er vraagtekens te plaatsen zijn bij de gehanteerde systematiek, heeft de SGP ingestemd met het IHP. 

Waarnemend wethouder financiën, dhr. G. Boonzaaijer (SGP): “We zetten in op duurzaamheid en milieu, onderwijshuisvesting, hulp en ondersteuning, behoud van voorzieningen in de dorpen en een veilige en sociale gemeente waar het goed wonen is. Al met al is er veel bereikt in de afgelopen twee jaar, gaan we door met realiseren van het raadsprogramma en zijn we klaar voor de toekomst.”

Bekijk onderstaand filmpje voor een toelichting van de wethouder op de meerjarenbegroting 2017-2020.

© video gemeente Utrechtse Heuvelrug